Home Astronomie : Resurse educaţionale şi Învăţare interactivă Sistemul solar: mişcarea planetelor în raport cu soarele, dimensiuni şi distanţe 3D

Sistemul solar : Să învăţăm planetele interactiv

[ click pentru a vedea in ecran mare ]

Vizualizaţi detalii 2D -3D despre planetele sistemului solar în raport cu soarele (mişcarea planetelor, dimensiunile planetelor sau detalii despre distanţe, orbite (drumul parcurs de planete) şi viteze de deplasare în raport cu Soarele)

Află mai multe despre soare şi planetele care alcătuiesc sistemul solar! Multe fenomene legate de mişcarea planetelor sau sateliţilor din sistemul solar sunt încă învăluite în mister, cercetările şi observaţiile astronomice dezvăluind noi informaţii!
Câte planete are sistemul solar?

Sistemul Solar cuprinde Soarele împreună cu cele opt planete şi sateliții lor naturali precum şi alte obiecte non-stelare (mii de corpuri ceresti, comete si asteroizi, care orbiteaza in zona dintre Marte si Jupiter).
Până în anul 2006, Pluto era considerată ca fiind a 9-a planetă, însă în momentul de faţă aceasta este considerat un obiect transneptunian (dincolo de orbita planetei Neptun) sau planetă pitică;
Alte planete pitice în afară de Pluto: asteroidul Ceres și obiectele transneptuniene: Eris, Haumea și Makemake.

Numele Planetelor derivă de la numele zeilor din mitologia romană sau greacă

Primele planete descoperite au fost denumite dupa zeităţile romane:
Mercur - mesagerul zeilor
Venus - zeita frumusetii si a iubirii
Marte - zeul razboiului
Jupiter - care domneşte peste toti zeii
Saturn - tatal lui Jupiter si zeul agriculturii. (Cronos în mitologia Greacă)

Odată cu inventarea telescopului, alte trei planete au fost descoperite în sistemul nostru solar:
Uranus în 1781 (după zeitatea greacă ancestrală a Raiurilor, un zeu suprem timpuriu, fiul și partenerul Gaiei (Geea- personifica zeiţa mamă a Pământului) tatăl lui Cronos (Saturn) și al ciclopilor și titanilor - predecesorii zeilor olimpici).
Neptun în 1846 (numită după zeul roman al mării); corespondentul zeului grec Poseidon
Pluto în 1930 (era conducătorul Lumii subterane în mitologia clasică iar in mitologia greacă - Hades - zeul Infernului)

Curiozităţi despre planete şi planete pitice

Neptun a fost prima planetă găsită prin calcule matematice.

 • Planeta Neptun a fost descoperită din cauza perturbărilor gravitaționale din orbita lui Uranus care l-au condus pe Alexis Bouvard să presupună existența unei a opta planete.
 • Neptun a fost ulterior observat pe 23 septembrie 1846 de Johann Galle, la o distanță de mai puțin de un grad de poziția prezisă de calculele lui Urbain Le Verrier. La scurt timp după aceasta a fost descoperit și satelitul său Triton. Alți 12 sateliți au fost descoperiți în secolul al XX-lea.


Uranus a fost descoperit accidental şi este înconjurat şi el de inele întunecate; Planeta are 27 sateliți.

 • Uranus este prima planetă descoperită în vremurile moderne (13 martie 1781) de William Herschel în timp ce scruta sistematic cerul cu telescopul personal
 • A fost de fapt văzută de mai multe ori, fiind însă ignorată, deoarece era considerată o altă stea obișnuită
 • Are 27 de sateliţi, botezați după personaje din piesele lui William Shakespeare și Alexander Pope. Unul din sateliţi poarta numele de Julieta (Juliet)
 • Majoritatea planetelor se învârt pe o axă aproape perpendiculară pe planul eliptic, însă axa lui Uranus este aproape paralelă cu ecliptica; cu alte cuvinte Uranus are o poziţie culcată
 • Încă nu este clar care este polul nord al planetei şi dacă mişcarea sa în jurul propriei axe este retrogradă sau nu


Pluto (Pluton) asociat adesea cu satelitul cel mai mare Charon

 • Pluto a fost descoperit ca rezultat al unei cercetări prin telescop inițiate în 1905 de către astronomul american Percival Lowell, care a presupus existența unei planete îndepărtate dincolo de Neptun, ca urmare a unor mici neregularități în orbitele lui Uranus și Neptun.
 • Avand o miscare de rotatie in jurul soarelui de 247,8 ani pământești, Pluto nu a parcurs nici macar 1/3 dintr-o rotatie completa de cand a fost descoperit
 • Sistemul Pluto–Charon este notabil pentru că este singurul sistem planetă pitică - satelit din sistemul solar al cărui centru de masă este deasupra suprafeței planetei (datorită diferenței mici de masă și dimensiuni dintre planetă și satelitul acesteia)
 • Are o orbită foarte excentrică, astfel încât uneori Pluto ajunge într-o poziție mai apropiată de Soare decât Neptun, a opta planetă a Sistemului Solar dar nu se va intersecta niciodata pentru ca orbita sa este mult deasupra sau dedesubtul planului orbitei planetei Neptun .
 • Spre deosebire de majoritatea planetelor, dar asemănător cu Uranus, Pluto se rotește cu polii săi aproape în planul orbitei. Axa de rotație a lui Pluto este înclinată cu 122 grade față de planul orbitei. Când a fost descoperit Pluto, imaginea văzută de pe Pământ a fost regiunea sa sudică polară, relativ luminoasă.

© 2017 Resurse Educationale EvaluareInteractiva.ro | Toate drepturile rezervate

Continutul acestui site *imagini, text, cod html/js/css, inclusiv dreptul de autor asupra lor, apartine in totalitate SC Smart Rabbit Interactive SRL si este protejat prin Lege. Nu preluati partial sau integral acest continut, fara acordul scris al autorului.