Elemente reprezentative şi câteva molecule chimice cunoscute in dispunere 3D

[ click pentru a vedea in ecran mare ]

Deplasati-va si trageti cu mouse-ul (drag) sau dati click si zoom (scroll pe rotita mouse-ului) pentru a vedea dispunerea atomilor 3D

* Creat cu ajutorul librariei javascript three.js si css: css3d
Află mai multe despre elementele şi substanţele chimice prezentate mai sus:
Aspirina C6H4(OOCCH3)CO2H

Sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaților, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator.

Buckminsterfullerenă (Buckyball)

O dispunere spefica a aproximativ 60 de atomi de carbon legati intr-o retea de 20 de hexagoane si 12 pentagoane; Odata cu descoperirea ei (generata in laborator in 1985 la Universitatea Rice (Houston, Texas, U.S.) s-au deschis noi orizonturi in nanotehnologie si in intelegerea mai aprofundata a universului

Cofeina C8H10N4O2

Este un alcaloid din grupa purinelor, care se se găsește în cafea, ceai, nuci de cola, mate, guarana și cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulenți naturali folosiți de om.

Colesterolul C27H46O

Este un alcool, având la bază sterol, identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge.

Cuprul Cu(numit și aramă)

Este un element din tabelul periodic având numărul atomic 29. Acesta este un metal de culoare roșcată, foarte bun conducător de electricitate și căldură. Cuprul a fost folosit de oameni din cele mai vechi timpuri

Diamantul şi Grafitul

Diamantul este un mineral nativ și în același timp o piatră prețioasă. Din punct de vedere chimic este una din formele de existență (stare alotropică) ale carbonului pur, celelalte fiind carbonul amorf (grafitul) și fulerenele. Diamantul cristalizează în sistemul cubic și poate atinge duritatea maximă (10) pe scara Mohs, duritatea variind însă în funcție de gradul de puritate a cristalului. Din cauza durității ridicate, cristalele de diamant pot fi șlefuite numai cu pulbere de diamant și din fulerită.

Etanonul C2-H5-OH

Este un lichid volatil, inflamabil și incolor compus organic din clasa alcoolilor (se mai numeste alcool etilic sau mai simplu doar alcool

Fluorina CaF2:

Este o piatră prețioasă cunoscută și sub denumirea de fluorit; este un mineral din clasa halogenidelor care cristalizează în sistemul cubic, fiecare ion de calciu fiind legat de 2 ioni de fluor.

Glucoza C6H12O6

Este un compus organic, aparținând clasei zaharidelor; Glucoza este un combustibil esențial în biologie. Carbohidrații reprezintă sursa principală de energie pentru corpul uman

Licopenul C40H56

Este un colorant vegetal, solubil în grăsimi, care dă culoarea roșie pepenelui, roșiilor și în cantitate mai scăzută și altor fructe.

Nicotina C10H14N2 (alfa 3 piridil-N-metilpirolidina)

este un alcaloid pirolidinic

Oxidul de aluminiu (numit și alumină) Al2O3

Este în general folosit în producerea aluminiului. Aluminiul este cel mai răspândit metal din natură și intră în compoziția argilelor. Ocupă locul 3 după răspândire între toate elementele:după oxigen și siliciu.

Oxidul de ytriu, cupru si bariu, numit în limbaj comun compusul 1-2-3

Demonstreaza o capacitate supraconductoare limitată la temperaturi înalte. Este al doilea material cunoscut care are această proprietate, fiind primul care să fie supraconductor la o temperatură mai mare decât cea de fierbere a azotului (important economic).

Sarea de bucătărie (NaCl)

Este denumirea populară a unui amestec mineral alcătuit în majoritate din clorură de sodiu

© 2017 >Resurse Educationale EvaluareInteractiva.ro | Toate drepturile rezervate

Continutul acestui site *imagini, text, cod html/js/css, inclusiv dreptul de autor asupra lor, apartine in totalitate SC Smart Rabbit Interactive SRL si este protejat prin Lege. Nu preluati partial sau integral acest continut, fara acordul scris al autorului.