Home Geografie : Resurse educaţionale şi Învăţare interactivă Harta densităţii populaţiei in Europa

Densitatea populaţiei in Europa -
Harta Interactivă

Deplasaţi-vă cu mouse-ul pe suprafaţa continentului pentru a afla mai multe despre densitatea populaţiei în Europa

Află mai multe despre continentul european şi ţările care fac parte din Europa:
Denumirea de Europa

În mitologia greacă, Europa era o prințesă feniciană pe care Zeus (luând forma unui taur alb) a răpit-o şi a dus–o pe insula Creta, unde a dat naștere lui Minos, Rhadamanthus și Sarpedon. Pentru Homer, Europa reprezenta numele reginei Cretei din mitologie şi abia mai târziu, numele de Europa făcea referire la zona geografică din centrul Greciei, pentru ca ulterior, denumirea a fost extinsă pentru a face referire și la teritoriile din nord.
Numele grecesc „Europa” are o origine incertă. O ipoteză sugerează originea cuvântului de la cuvintele grecești întins (eur-) și ochi (op-, opt-), iar de aici Europē.
O altă explicaţie a denumirii continentului Europa este că ea ar proveni de la cuvântul fenician "ereb" care înseamnă "apus de soare". Aşa spuneau fenicienii ţinuturilor de la vest de Marea Egee, de unde porneau corăbiile lor spre Marea Mediterană, faţă de Asia, care se situa la răsăritul Soarelui.

Date geografice

După suprafață, Europa este al doilea cel mai mic continent, acoperind 10.180.000 de kilometri pătrați (2% din suprafața Pământului și 6,8% din suprafața terestră).
Din cele 50 de state ale Europei, Rusia este cel mai mare (atât ca suprafață, cât și ca populație), în timp ce Vaticanul este cel mai mic, deşi Rusia se considera doar parţial ca făcând parte din continentul european.
Europa este al treilea cel mai populat continent după Asia și Africa, cu o populație de 731 de milioane de locuitori, reprezentând 11% din populația lumii.

Curiozităţi despre Europa

• Vaticanul, cel mai mic stat european este şi cel mai mic stat din lume.

• Gibraltar este cel mai mic teritoriu neautonom de pe glob (6,5 km2p) şi aparţine Marii Britanii; Gibraltar este situat pe o peninsulă stâncoasă în sudul Peninsulei Iberice (Spania). Strâmtoarea Gibraltar desparte Europa de Africa şi are o lungime de 14 km.

• Toate steagurile naţionale din lume sunt dreptunghiulare, cu excepţia a două state, Elveţia şi Vatican, care sunt pătrate.

• Londra este oraşul cu primul metrou din lume (10 ianuarie 1863 ) şi cea mai extinsă reţea de metrou (435 km ).

• Cel mai populat oras european este PARISUL cu peste 9 milioane de locuitori.

• Cel mai lung lant muntos european este reprezentat de Muntii Carpati – 1300 km

• Dunărea traversează toată Europa Centrală (teritoriul a 10 ţări), în general pe direcţie V-E, şi este al doilea fluviu european ca lungime (2860 km) dupa Volga.

• Simbolul oraşului Copenhaga (capitala Regatului Danemarcei) este Mica Sirenă - reprezentată printr-o statuie din bronz, de 125 cm în înălţime cu o greutate de 175 kg.

• Veneţia este oraşul situat pe cele mai multe insule (118, după alte surse peste 300), în laguna cu acelaşi nume din nord-estul Italiei.

• Irlanda este singura ţară europeană în care nu exista şerpi.

© 2017 >Resurse Educationale EvaluareInteractiva.ro | Toate drepturile rezervate

Continutul acestui site *imagini, text, cod html/js/css, inclusiv dreptul de autor asupra lor, apartine in totalitate SC Smart Rabbit Interactive SRL si este protejat prin Lege. Nu preluati partial sau integral acest continut, fara acordul scris al autorului.