Home Geografie : Resurse educaţionale şi Învăţare interactivă Turul Ţărilor lumii în 10 minute : 194 de tari

Ţările lumii într-o prezentare animată:
Învăţăm 194 de state în mai puţin de 10 minute

Localizarea celor 194 de ţări ale lumii (până la 1 ianuarie 2017), într-o prezentare animată
*Nu sunt prezentate teritoriile autonome sau statele nerecunoscute oficial

[ click pentru a vedea in ecran mare ]

Curiozităţi despre Globul Pământesc
Ştiaţi că?

• Desertul la nivel global ocupa aproape o treime din suprafaţa de uscat a planetei?

• In fiecare an cad pe suprafata terestra in jur de 1000 de tone de praf cosmic?

• In fiecare secunda, pamantul este lovit de peste 100 de fulgere? Numarul de fulgere ce au loc in atmosfera este insa mult mai mare...?

• Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.?

• In ciuda aparentelor, doua treimi din suprafata intregului continent african se afla in emisfera nordica.

• Desi nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decat este de Rio de Janeiro.

• Doar 5% din suprafata acoperita de oceane pe Terra a fost cartografiata atat de detaliat pe cat a fost suprafata planetei Marte.

• Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pamantul in fiecare minut.

Istorie a globului pământesc

Primii autori de hărţi au fost vechii greci, fiind cunoscută harta lui Alexandru din Milet din anul 577 î. Hr., urmate de cele 26 de hărţi ale astronomului, matematicianului şi geografului Ptolemeu dun Alexandria, hărţi folosite până în secolul XVI. În evul mediu, hărţile erau realizate după spusele navigatorilor, care călătorind din port în port, făceau o descriere amănunţită a coastelor. În epoca Renaşterii, marinarii au deprins ştiinţa măsurăturilor exacte. În 1569, flamandul Gerpard Kremer, cunoscut sub numele de Mercator, a reprezentat în 18 file ansamblul lumii, cunoscute la acea vreme, ţinând cont de relieful şi sfericitatea Terrei. Primele hărţi ale ţărilor europene apar în 1530, iar cea dintâi hartă a Americii de Nord datează din 1677 şi-i aparţine lui John Foster. În Moldova, prima hartă i-a aparţinut lui Dumitrie Cantemir, fiind un supliment al operelor sale „Descrierea Moldovei”.

Primul glob pământesc este realizat în epoca Renaşterii, în 1492 de generalul Behaim, fiind o sinteză a cunoştinţelor acumulate de la navigatori şi a cele moştenite de Ptolemeu. În 1570, flamandul Ortelius publică o lucrare constând din 53 de planşe cu 70 de hărţi, acesta fiind primul atlas din lume. Hărţile moderne sunt foarte exacte fiind create cu ajutorul informaţiilor transmise de sateliţi.

Date geografice ale globului pământesc

............

© 2017 Resurse Educationale EvaluareInteractiva.ro | Toate drepturile rezervate

Continutul acestui site *imagini, text, cod html/js/css, inclusiv dreptul de autor asupra lor, apartine in totalitate SC Smart Rabbit Interactive SRL si este protejat prin Lege. Nu preluati partial sau integral acest continut, fara acordul scris al autorului.